Smoki i Kangury

Tagwiza do Australii

Wiza do Australii – wyjazd tymczasowy

paszporty

Marzysz o egzotycznej przychodzie, a od lat po głowie chodzi Ci Australia? Nie ma na co czekać :) Pakuj walizkę i ruszaj w drogę. Podpowiadamy, jakie są opcje krótkoterminowych wyjazdów do Down Under. Zobacz, która wiza będzie dla Ciebie najbardziej odpowiednia i jak ją zorganizować.

Wiza turystyczna – eVisitor

Jeśli planujesz wybrać się na Antypody, żeby zwiedzać, odpoczywać albo odwiedzić znajomych, wystarczająca będzie wiza turystyczna. Ta wiza umożliwia wielokrotne przekroczenie granicy Australii w ciągu 12 miesięcy i pobyt na miejscu przez okres 3 miesięcy. Wiza jest darmowa, a aplikacje składa się online. Obecnie wiza przyznawana jest niemal automatycznie i w formie elektronicznej. Możesz liczyć, że otrzymach maila z pozytywną informacją w zasadzie w ciągu kilku godzin, może kilku dni.

Aby ubiegać się o tą wizę trzeba spełnić jedynie podstawowe warunki takie jak: aktualny paszport, dobry stan zdrowia, czy niekaralność. Ważne – na tej wizie nie można podejmować pracy zarobkowej, ani nauki trwającej powyżej 3 miesięcy.

Jeśli chcesz zostać w Australii dłużej niż 3 miesiące, masz problemy zdrowotne albo byłeś karany (ups), powinieneś ubiegać się o wizę Visitor visa (subclass 600) – Tourist Stream. Wnioski online lub tradycyjne składa się w Ambasadzie Australii w Berlinie.

Podrzucamy przydatne linki:
eVisitor formularz aplikacyjny>>
Więcej ogólnych informacji o wizie turystycznej>>

TIP 1 – jeśli na miejscu okaże się, że chcesz zostać dłużej niż 3 miesiące, wizę za dodatkową opłatą możesz prolongować o kolejny okres. Bez opuszczania kraju;)

Wiza Work and Holiday – subclass 462

Jeśli chcesz połączyć zwiedzanie z pracą, możesz aplikować o wizę Work and Holiday. Program jest dość nowy, bo ruszył w sierpniu 2014 roku, a Polska otrzymała zawrotną pulę 200 miejsc na rok!

Podstawowe wymagania i warunki:

  • Na tej wizie można przebywać w Australii przez okres 1 roku, bez możliwości przedłużenia.
  • Wiza dostępna jest dla osób pomiędzy 18-31 rokiem życia (liczy się dzień składania wniosku).
  • Aplikant powinien mieć ukończony co najmniej drugi rok studiów (np. licencjackich)
  • Na tej wizie nie mogą towarzyszyć Ci dzieci, możesz zabrać partnera, ale trzeba złożyć osobą aplikację.
  • Należy mieć wykupiony bilet wyjazdowy lub udokumentować środki na taki bilet.
  • Trzeba również udokumentować środki finansowe, które pozwolą na początkowe utrzymanie (5 tys. dolarów australijskich).
  • Trzeba mieć dobry stan zdrowia oraz wykupione ubezpieczenie zdrowotne obejmujące opiekę szpitalną w Australii.
  • Paszport musi być wydany nie wcześniej niż 10 lat temu, mieć 2 puste strony i być ważny jeszcze przez 3 m-ce po zakończeniu planowanego pobytu.
  • Wymagany jest certyfikat potwierdzający znajomość j. angielskiego – IELTS wynik 4.5 lub TOEFL wynik 133 w teście komputerowym.
  • Do aplikacji potrzebne jest pisemne zaświadczenie (letter of suport) wydane przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej potwierdzające, że Ministerstwo wie o zamiarze ubiegania się danej osoby o ten rodzaj wizy. Ten warunek, choć brzmi nieco przerażająco, w zasadzie jest formalnością, a Ministerstwo (o ile nie byłeś np. karany) nie powinno odmówić podpisania dokumentu. Wniosek i informacje dodatkowe>>>
  • Aktualnie koszt podstawowej aplikacji o wizę Work&Holiday to 440 dolarów australijskich, ale mogą pojawić się dodatkowe opłaty np. za płatność kartą. Szczegóły można sprawdzić tutaj >>>
  • Komplet dokumentów aplikacyjnych składa się w Ambasadzie w Berlinie i niestety nie ma możliwości aplikacji online.Powyżej opisane są podstawowe dokumenty i wymagania, ale może się zdarzyć, że po złożeniu aplikacji urząd poprosi Cię o dodatkowe wyjaśnienia, informacje lub badania lekarskie. Składane dokumenty muszą być przetłumaczone na j. angielski, a kopie potwierdzone na zgodność z oryginałem.
    Link do strony ambasady>>>
    I na koniec – wniosek wizowy>>
TIP 1 – aby ubiegać się o tą wizę nie trzeba mieć agenta, ale warto podpytać osoby, które przeszły już tą drogę, bo zdarzają się odmowy…
TIP 2 – nowa pula wiz uruchamiana jest każdego roku w lipcu. W pierwszej edycji limit wiz został wyczerpany dopiero 12 marca 2015, ale w drugiej już 23 lipca…. tak więc na tą wizę trzeba będzie poczekać kolejny rok.
TIP 3 – Z tej wizy niestety nie można na miejscu (tj. w Australii) przenieść się np. na wizę studencką. Konieczne będzie opuszczenie kraju.

Wiza studencka

Kolejna, bardzo popularna opcja wyjazdu czasowego to tzw. wiza studencka. „Tak zwana” bo, aby się o nią ubiegać wcale nie trzeba ani być studentem, ani podejmować pełnowymiarowych studiów w Australii. Wystarczy rozpocząć kurs języka angielskiego albo zapisać się kilkumiesięczny kurs do colleg’u. Oczywiście dostępne są również opcje studiów na poziomie licencjata, magistra, czy post research – tyle, że są znacznie droższe. Minimalny wymagany do tej wizy okres studiów to 3 miesiące.

Wiz studenckich jest kilka i są uzależnione od rodzaju studiów:

  • Independent ELICOS Sector (Subclass 570) – kursy językowe
  • Vocational Education & Training (Subclass 572) – kursy zawodowe w collegu
  • Higher Education Sector (Subclass 573) – uczelnie wyższe
  • Post-Graduate Research Sector (Subclass 574)
  • plus jeszcze nieco bardziej specjalistyczne i mniej popularne – te pominę

Niektóre z tych wiz można łączyć np. zapisać się najpierw na kurs językowy, a po nim do colleg’u czy na uczelnię wyższą.

Wymagania, a potem warunki wizowe mogą się różnić w zależności od rodzaju wizy.
Ponieważ Polacy najczęściej podejmują naukę w collegach i aplikują o wizę VET 572 opiszę pokrótce te wymagania.

Warunki wizy i ogólne informacje:

  • Wiza studencka nie ma ograniczeń wiekowych ani ilościowych – tak więc bez względu na wiek – Australia zaprasza;)
  • O tą wizę można ubiegać się zarówno spoza Australii, jak i tutaj na miejscu.
  • Na wizie studenckiej 570 i 572 można pracować 40 godzin w rozliczeniu 2-tygodniowym oraz bez ograniczeń, w czasie przerw od nauki. Uwaga! Na wizie 573 – ale tylko jeśli jesteś zapisany na kurs Masters by research albo Doctoral Twój partner może pracować w pełnym wymiarze czasu pracy.
  • Wiza studencka daje możliwość zabrania partnera, małżonka lub dzieci. W przypadku partnera trzeba jedynie udowodnić, że związek trwa co najmniej 12 miesięcy. Partner/małżonek nie musi wtedy studiować i ma prawo do pracy w takim samym wymiarze jak Ty (przy czym jego limit godzinowy nie jest znoszony, jeśli Ty masz przerwę w nauce).
  • Czas oczekiwania na wizę to zazwyczaj kilka tygodni, a aplikacje można składać zarówno online, jak i w formie tradycyjnej (w ambasadzie w Berlinie).
  • Warunkiem utrzymania tej wizy (bo są opcje, że można ją stracić) jest satisfactory course progress, czyli nie wystarczy zapisać się do szkoły, trzeba jeszcze do niej uczęszczać (wymagane 80% obecności), regularnie opłacać czesne i zaliczać kolejne semestry;)
  • Aktualny koszt podstawowej aplikacji o wizę to $550 (dolarów australijskich), szczegóły m.in. koszty za partnera i dzieci można sprawdzić tutaj >>>

Podstawowe dokumenty aplikacyjne:

  • Wniosek wizowy
  • Poświadczona kopia ważnego paszportu
  • Dokument Confirmation of Enrolment (CoE), który potwierdza przyjęcie do australijskiej szkoły zarejestrowanej w CRICOS>>>
  • Potwierdzenie wykupienia ubezpieczenie studenckiego Overseas Student Health Cover na cały okres trwania wizy.
  • Opłata wizowa

Dodatkowe dokumenty aplikacyjne:

Już w trakcie procesu aplikacyjnego departament imigracyjny prawdopodobnie zgłosi się po dodatkowe informacje, takie jak:

  • Potwierdzenie kondycji zdrowotnej – UWAGA – obowiązkowe dotąd badanie lekarskie zostało zniesione w listopadzie 2015 r.
  • Być może, choć nie na pewno urząd poprosi o udokumentowanie środków finansowych na pokrycie kosztów planowanego pobytu w Australii (mniej więcej $1000 na każdy miesiąc) – możesz dostarczyć wyciągi z kont bankowych, potwierdzenia o wsparciu finansowym od rodziny itp.
  • Jako przyszły student musisz spełniać warunek tzw. Genuine Temporary Entrant, czyli zadeklarować, że pobyt w Australii będzie mieć charakter tymczasowy, a głównym celem Twojego przyjazdu jest nauka. Urząd może poprosić o „dowody” – które udokumentują, że podjęte studia są zgodne z Twoim wykształceniem i planami zawodowymi, że masz rodzinę, firmę, pracę, majątek, czy cokolwiek innego w Polsce i planujesz wrócić do kraju.
  • Urząd może również poprosić o certyfikat o niekaralności z każdego kraju, w którym mieszkałeś dłużej niż 12 miesięcy, w ciągu ostatnich 10 lat.

Powyższe informacje to jedynie podstawowe dane. Więcej szczegółów znajdziesz tutaj >>>

TIP 1 – Przy wizie studenckiej warto współpracować z agentem edukacyjnym. Dlaczego? O tym nieco więcej tutaj.
TIP 2 – Jeśli na miejscu okaże się, że szkoła nie spełnia waszych oczekiwań, wiza (pod pewnymi warunkami) daje wam możliwość zmiany kursu.

Do tematu wiz australijskich, a także kosztów studiów i organizacji wyjazdu jeszcze wrócimy.
Śledźcie nas na Facebooku :)

IMG_0239

Potrzebujesz więcej praktycznych porad na temat wyjazdu do Australii?
Zajrzyj do naszego PORADNIKA.