Smoki i Kangury

Wiza do Australii – wyjazd tymczasowy

paszporty

Marzysz o egzotycznej przychodzie, a od lat po głowie chodzi Ci Australia? Nie ma na co czekać :) Pakuj walizkę i ruszaj w drogę. Podpowiadamy, jakie są opcje krótkoterminowych wyjazdów do Down Under. Zobacz, która wiza będzie dla Ciebie najbardziej odpowiednia i jak ją zorganizować.

Wiza turystyczna – eVisitor

Jeśli planujesz wybrać się na Antypody, żeby zwiedzać, odpoczywać albo odwiedzić znajomych, wystarczająca będzie wiza turystyczna. Ta wiza umożliwia wielokrotne przekroczenie granicy Australii w ciągu 12 miesięcy i pobyt na miejscu przez okres 3 miesięcy. Wiza jest darmowa, a aplikacje składa się online. Obecnie wiza przyznawana jest niemal automatycznie i w formie elektronicznej. Możesz liczyć, że otrzymach maila z pozytywną informacją w zasadzie w ciągu kilku godzin, może kilku dni.

Aby ubiegać się o tą wizę trzeba spełnić jedynie podstawowe warunki takie jak: aktualny paszport, dobry stan zdrowia, czy niekaralność. Ważne – na tej wizie nie można podejmować pracy zarobkowej, ani nauki trwającej powyżej 3 miesięcy.

Jeśli chcesz zostać w Australii dłużej niż 3 miesiące, masz problemy zdrowotne albo byłeś karany (ups), powinieneś ubiegać się o wizę Visitor visa (subclass 600) – Tourist Stream. Wnioski online lub tradycyjne składa się w Ambasadzie Australii w Berlinie.

Podrzucamy przydatne linki:
eVisitor formularz aplikacyjny>>
Więcej ogólnych informacji o wizie turystycznej>>

TIP 1 – jeśli na miejscu okaże się, że chcesz zostać dłużej niż 3 miesiące, wizę za dodatkową opłatą możesz prolongować o kolejny okres. Bez opuszczania kraju;)

Wiza Work and Holiday – subclass 462

Jeśli chcesz połączyć zwiedzanie z pracą, możesz aplikować o wizę Work and Holiday. Program jest dość nowy, bo ruszył w sierpniu 2014 roku, a Polska otrzymała zawrotną pulę 200 miejsc na rok!

Podstawowe wymagania i warunki:

  • Na tej wizie można przebywać w Australii przez okres 1 roku, bez możliwości przedłużenia.
  • Wiza dostępna jest dla osób pomiędzy 18-31 rokiem życia (liczy się dzień składania wniosku).
  • Aplikant powinien mieć ukończony co najmniej drugi rok studiów (np. licencjackich)
  • Na tej wizie nie mogą towarzyszyć Ci dzieci, możesz zabrać partnera, ale trzeba złożyć osobą aplikację.
  • Należy mieć wykupiony bilet wyjazdowy lub udokumentować środki na taki bilet.
  • Trzeba również udokumentować środki finansowe, które pozwolą na początkowe utrzymanie (5 tys. dolarów australijskich).
  • Trzeba mieć dobry stan zdrowia oraz wykupione ubezpieczenie zdrowotne obejmujące opiekę szpitalną w Australii.
  • Paszport musi być wydany nie wcześniej niż 10 lat temu, mieć 2 puste strony i być ważny jeszcze przez 3 m-ce po zakończeniu planowanego pobytu.
  • Wymagany jest certyfikat potwierdzający znajomość j. angielskiego – IELTS wynik 4.5 lub TOEFL wynik 133 w teście komputerowym.
  • Do aplikacji potrzebne jest pisemne zaświadczenie (letter of suport) wydane przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej potwierdzające, że Ministerstwo wie o zamiarze ubiegania się danej osoby o ten rodzaj wizy. Ten warunek, choć brzmi nieco przerażająco, w zasadzie jest formalnością, a Ministerstwo (o ile nie byłeś np. karany) nie powinno odmówić podpisania dokumentu. Wniosek i informacje dodatkowe>>>
  • Aktualnie koszt podstawowej aplikacji o wizę Work&Holiday to 440 dolarów australijskich, ale mogą pojawić się dodatkowe opłaty np. za płatność kartą. Szczegóły można sprawdzić tutaj >>>
  • Komplet dokumentów aplikacyjnych składa się w Ambasadzie w Berlinie i niestety nie ma możliwości aplikacji online.Powyżej opisane są podstawowe dokumenty i wymagania, ale może się zdarzyć, że po złożeniu aplikacji urząd poprosi Cię o dodatkowe wyjaśnienia, informacje lub badania lekarskie. Składane dokumenty muszą być przetłumaczone na j. angielski, a kopie potwierdzone na zgodność z oryginałem.
    Link do strony ambasady>>>
    I na koniec – wniosek wizowy>>
TIP 1 – aby ubiegać się o tą wizę nie trzeba mieć agenta, ale warto podpytać osoby, które przeszły już tą drogę, bo zdarzają się odmowy…
TIP 2 – nowa pula wiz uruchamiana jest każdego roku w lipcu. W pierwszej edycji limit wiz został wyczerpany dopiero 12 marca 2015, ale w drugiej już 23 lipca…. tak więc na tą wizę trzeba będzie poczekać kolejny rok.
TIP 3 – Z tej wizy niestety nie można na miejscu (tj. w Australii) przenieść się np. na wizę studencką. Konieczne będzie opuszczenie kraju.

Wiza studencka

Kolejna, bardzo popularna opcja wyjazdu czasowego to tzw. wiza studencka. „Tak zwana” bo, aby się o nią ubiegać wcale nie trzeba ani być studentem, ani podejmować pełnowymiarowych studiów w Australii. Wystarczy rozpocząć kurs języka angielskiego albo zapisać się kilkumiesięczny kurs do colleg’u. Oczywiście dostępne są również opcje studiów na poziomie licencjata, magistra, czy post research – tyle, że są znacznie droższe. Minimalny wymagany do tej wizy okres studiów to 3 miesiące.

Wiz studenckich jest kilka i są uzależnione od rodzaju studiów:

  • Independent ELICOS Sector (Subclass 570) – kursy językowe
  • Vocational Education & Training (Subclass 572) – kursy zawodowe w collegu
  • Higher Education Sector (Subclass 573) – uczelnie wyższe
  • Post-Graduate Research Sector (Subclass 574)
  • plus jeszcze nieco bardziej specjalistyczne i mniej popularne – te pominę

Niektóre z tych wiz można łączyć np. zapisać się najpierw na kurs językowy, a po nim do colleg’u czy na uczelnię wyższą.

Wymagania, a potem warunki wizowe mogą się różnić w zależności od rodzaju wizy.
Ponieważ Polacy najczęściej podejmują naukę w collegach i aplikują o wizę VET 572 opiszę pokrótce te wymagania.

Warunki wizy i ogólne informacje:

  • Wiza studencka nie ma ograniczeń wiekowych ani ilościowych – tak więc bez względu na wiek – Australia zaprasza;)
  • O tą wizę można ubiegać się zarówno spoza Australii, jak i tutaj na miejscu.
  • Na wizie studenckiej 570 i 572 można pracować 40 godzin w rozliczeniu 2-tygodniowym oraz bez ograniczeń, w czasie przerw od nauki. Uwaga! Na wizie 573 – ale tylko jeśli jesteś zapisany na kurs Masters by research albo Doctoral Twój partner może pracować w pełnym wymiarze czasu pracy.
  • Wiza studencka daje możliwość zabrania partnera, małżonka lub dzieci. W przypadku partnera trzeba jedynie udowodnić, że związek trwa co najmniej 12 miesięcy. Partner/małżonek nie musi wtedy studiować i ma prawo do pracy w takim samym wymiarze jak Ty (przy czym jego limit godzinowy nie jest znoszony, jeśli Ty masz przerwę w nauce).
  • Czas oczekiwania na wizę to zazwyczaj kilka tygodni, a aplikacje można składać zarówno online, jak i w formie tradycyjnej (w ambasadzie w Berlinie).
  • Warunkiem utrzymania tej wizy (bo są opcje, że można ją stracić) jest satisfactory course progress, czyli nie wystarczy zapisać się do szkoły, trzeba jeszcze do niej uczęszczać (wymagane 80% obecności), regularnie opłacać czesne i zaliczać kolejne semestry;)
  • Aktualny koszt podstawowej aplikacji o wizę to $550 (dolarów australijskich), szczegóły m.in. koszty za partnera i dzieci można sprawdzić tutaj >>>

Podstawowe dokumenty aplikacyjne:

  • Wniosek wizowy
  • Poświadczona kopia ważnego paszportu
  • Dokument Confirmation of Enrolment (CoE), który potwierdza przyjęcie do australijskiej szkoły zarejestrowanej w CRICOS>>>
  • Potwierdzenie wykupienia ubezpieczenie studenckiego Overseas Student Health Cover na cały okres trwania wizy.
  • Opłata wizowa

Dodatkowe dokumenty aplikacyjne:

Już w trakcie procesu aplikacyjnego departament imigracyjny prawdopodobnie zgłosi się po dodatkowe informacje, takie jak:

  • Potwierdzenie kondycji zdrowotnej – UWAGA – obowiązkowe dotąd badanie lekarskie zostało zniesione w listopadzie 2015 r.
  • Być może, choć nie na pewno urząd poprosi o udokumentowanie środków finansowych na pokrycie kosztów planowanego pobytu w Australii (mniej więcej $1000 na każdy miesiąc) – możesz dostarczyć wyciągi z kont bankowych, potwierdzenia o wsparciu finansowym od rodziny itp.
  • Jako przyszły student musisz spełniać warunek tzw. Genuine Temporary Entrant, czyli zadeklarować, że pobyt w Australii będzie mieć charakter tymczasowy, a głównym celem Twojego przyjazdu jest nauka. Urząd może poprosić o „dowody” – które udokumentują, że podjęte studia są zgodne z Twoim wykształceniem i planami zawodowymi, że masz rodzinę, firmę, pracę, majątek, czy cokolwiek innego w Polsce i planujesz wrócić do kraju.
  • Urząd może również poprosić o certyfikat o niekaralności z każdego kraju, w którym mieszkałeś dłużej niż 12 miesięcy, w ciągu ostatnich 10 lat.

Powyższe informacje to jedynie podstawowe dane. Więcej szczegółów znajdziesz tutaj >>>

TIP 1 – Przy wizie studenckiej warto współpracować z agentem edukacyjnym. Dlaczego? O tym nieco więcej tutaj.
TIP 2 – Jeśli na miejscu okaże się, że szkoła nie spełnia waszych oczekiwań, wiza (pod pewnymi warunkami) daje wam możliwość zmiany kursu.

Do tematu wiz australijskich, a także kosztów studiów i organizacji wyjazdu jeszcze wrócimy.
Śledźcie nas na Facebooku :)

IMG_0239

Potrzebujesz więcej praktycznych porad na temat wyjazdu do Australii?
Zajrzyj do naszego PORADNIKA.

Comments

comments

5 CommentsZostaw komentarz

  • Hej
    Super opis – Sama załatwiałaś wizę dla Was?
    Drobne sprostowanie –
    1. aby się kwalifikować na wizę studencką minimalny czas trwania kursu to 12 tygodni, nie 3 miesiące. Co ciekawe do 12 tygodni można się uczyć na wizie turystycznej, lecz wtedy nie ma prawa pracy.
    2. Dla osób zależnych udowodnienie 12 miesięcy dotyczy się jedynie par „de facto”. Małżeństwa nie mają tego wymogu.

    • Karol – dziękujemy za komentarz i korekty.
      1. Moje uproszczenie – z matematyki nie jestem biegła… 3 m-ce / 12 tyg. mniej więcej się zgadza prawda?:)
      2. Tak, oczywiście – małżeństwo ma papier. Dlatego też napisałam „w przypadku partnera” – ale masz rację, lepiej doprecyzować 😉
      Nie, nie załatwialiśmy wizy sami. Z obecnej perspektywy wszystko prosto wygląda, bo pracuję w szkole i wystawiam kilka umów i COEs dziennie, ale z Polski aplikowaliśmy z agentem. I wydaje mi się, że agenci robią dobrą robotę :)

  • Wtajcie !
    Takie pytanie, bo na większości stron jest opsis dokładnie tych samych wiz co powyżej.
    A co z normalnymi wizami dla osób chcących się przeprowadzić na stałe, bądź po prostu do jadąc do pracy ( znajdując sie na liscie SOL ) ? Czy jest możliwość krótkiego opisu takie procedury ?
    Dzięki i pozdrawiam !
    m.

    • Witaj Mac,
      niestety nie ma wizy, która uprawniała by do przeprowadzki na stałe do Australii bez żadnych wymagań dot. np. zawodu, wykształcenia, pracy, studiów, etc.
      Wiza, o której wspominasz, czyli wymagająca aby Twój zawód znalazł się na Skilled Occupation List SOL to na przykład Skilled Independent visa (189), Skilled Regional (Provisional) visa (489) lub Skilled Nominated visa (190). Dla uzyskania jednej z tych należy „uzbierać” odpowiednią ilość punktów na przykład za wiek, ilość lat doświadczenia, poziom języka, a czasem i inne elementy. Jeśli chciałbyś więcej informacji napisz do nas na maila – z chęcią odpiszemy :)
      Pozdrawiamy,
      Smoki i Kangury

  • Witam :)
    Czy będąc po ślubie trzeba do wizy studenckiej udowodnić okres trwania związku czy wystarczy sam akt ślubu ? :)
    Pozdrawiam

Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany. Wymagane pola zaznaczone*